Search
  • Ana-Maria Calița

5 minute de Stand-up Comedy


Se întâmplă de foarte multe ori să primesc întrebarea, de ce Stand -up Comedy, de ce o femeie face stand up?

Pentru că eu nu cred că există nici măcar un domeniu care să fie doar pentru bărbați, dacă ai o pasiune, dacă te cheamă ceva și tu îți dorești, du-te, urmează-ți visul!

Asta am făcut și eu, a fost o pasiune care s-a născut atunci când am urcat prima dată pe scena. Prima dată oficial. Spun asta pentru că îmi amintesc că am mai făcut stand up o dată, când eram în liceu, dar fară să știu prea multe despre ce înseamnă. Eram în trupa de teatru a liceului și la un bal al bobocilor eram trecuți în program, nu am avut timp de repetiții și a trebuit totuși să fac ceva. Așa că am facut 5 minute de Stand- up Comedy , a fost bine, doar că nu m-am gândit de atunci să continui sau să mai fac asta vreodată.

Mult mai târziu, adică acum un an, am început să merg foarte des la Stand –up Comedy, îmi plăcea să râd, era terapie pentru mine, mai ales că treceam printr-o perioadă mai grea. Într-o seară, am auzit că o să fie o seară de “Open mic”, seara amatorilor, le-am povestit unor prieteni și ei s-au gândit să mă înscrie, cred că voiau să se amuze pe seama mea.

Am urcat, evident, a fost un fiasco total, doar că emoția pe care am simțit-o atunci a fost atât de puternică încât nu voiam să se termine. A fost cu renunțări , cu încercări, cu multe întrebări, dacă pot sau nu face asta, dar îmi place atât de mult încât vreau să transmit publicului, nu doar bucuria cu care urc eu pe scena, ci și să trezesc în ei bucurie, deschidere, râsete, relaxare.

E o lume a bărbaților? Nu cred, la noi în România, da, sunt foarte puține fete care o fac, dar asta nu înseamnă ca eu nu îmi fac loc, de data asta alege scena, aleg oamenii, cine să fie sau nu acolo.

Am început să hoinărim prin țară, o nouă seară, un nou oraș, un alt spectacol. Și nu, nu este obositor, pentru că nu simt că muncesc, mă simt un om norocos, fac ce îmi place și câștig și bani din placerea mea și a altora.

Cred foarte mult în Stand- up Comedy, e un “produs” care înlocuiește “medicul”, pentru că poate să aducă ceva ce avem nevoie în clipele astea când lumea aleargă atât de mult, când timpul e mult mai scurt, avem nevoie să ne oprim ceasurile și să privim, să ascultăm și să râdem.

Sigur că spectacolele sunt dedicate celor peste 16 ani, dar nu pentru ca sunt vulgaritați, ci pentru că este un spectacol pentru adulți, la fiecare vârstă înțelegem lucrurile diferit, din același motiv spectacolele de teatru pentru copii sunt dedicate anumitor categorii de vârste. E normal, dar am întâlnit și copii la spectacolele noastre, parinții și-au asumat și totul a fost în regulă. Nu aș încuraja treaba asta, dar fiecare știe ce este mai bine pentru el, noi recomandăm, e un prospect, îl citești și îl urmezi doar dacă tu asta consideri.

E frumos, e magic, e un sentiment unic pe care vreau să-l trăiesc cât mai mult, îmi doresc ca oamenii să vină și să râdă, îmi doresc să fac un lucru atât de simplu și în același timp atât de “eliberator”, să aduc zâmbete și voie bună!


19 views0 comments