Search
  • Ana-Maria Calița

Vara în decembrie


Dar unde sunt zăpezile de altădată ? (François Villon-Balada doamnelor din alte vremuri)

A trecut Crăciunul și a fost foarte frumos, ca o zi de vară…hai să nu exagerăm, primăvară. Soare, relaxare si voie bună. De ce să ne plângem că e cald? Niciodată nu suntem mulțumiți, e cald pentru că spiridușii au oboist să mai facă pârtie pentru Moș Crăciun, s-au rugat să nu mai ningă sezonul ăsta, anul acesta decembrie se poartă cald, porc cald.

Trebuie să ne bucurăm că noi încă mai prindem o vreme ca asta, copiii noștri își vor pârli propriul spate în loc de șoriciul porcului, o să le placă pentru că zăpada o să o cunoască doar din congelator, iar sania o să fie pe roți, mașina, desigur.

Mi se pare genial cum o să stea oamenii cu umbreluța de soare și o să mănânce sărmăluțe din fructe de mare, o să bea apă plată cu lămâie și o să aibă în loc de brad un palmier, fară globulețe, cu banane și portocale. Mi se pare mult mai sănătos, fară indigestie, doar cu insolație în cazul celor care “fac abuz”.

Crăciunul nu va mai fi pe pârtie la Predeal, o să fie la Vama Veche, vei primi cadou un costum de baie cu un Mos Crăciun imprimat, în cinstea vremurilor noastre, în sfârșit Moșul devine vintage.

Oricum va fi, colindătorii tot vin la tine, preotul de asemenea, decorul o să fie altul, în rest, muzica e aceeași. E ca în viață, există muzică la toate colțurile, important e să știi să dansezi pe ea.

Cred că vremea asta iți dă senzația că nu știi ce să faci, unde să te duci. Credeai că îți iei bagajul și pleci într-o vacanță departe de ce ai aici, vrei să descoperi lumea, vrei vacanță în Maldive, vrei să pleci și vremea te-a surprins, asta a fost dorința ta și ceva nu mai e la fel. Când iți mai pui o dorință data viitoare, pune-o cu detalii de călătorie, că altfel riști să fie cald în România si să nu mai pleci niciunde.

Totuși, poate că e mai bine iarna cu soare, lângă soba fară foc în ea, facem și economie, langă amintirile copilăriei, să iei pauză de la dorințe, să privești pe fereastră lumina caldă a razelor de soare în locul zăpezii mult prea albă, mult prea rece, mult prea…..

Sigur că da, e încă o consolare că tu asta vrei, că asta ți-ai dorit, când de fapt așa se întâmplă, așa e vremea.

Vremea de afară e în funcție de anotimp, iar anotimpul începe acolo unde vremea se dezlănțuie.

La mare sau la săniuș, fiecare dupa bunul plac, fiecare cu anotimpul lui.


2 views0 comments