Search
  • Ana-Maria Calița

Eu votez


Nu am scris acest articol să vă spun că votez, ci mai degrabă ce înseamnă pentru mine faptul că o să votez. Pe 26 mai sunt alegerile Europarlamentare, dar şi pentru Referendum. Se pare că vor fi trei urne, ceea ce pentru anumiţi oameni poate este derutant, dar cred că este destul de simplu, dacă ţi se explică cum trebuie. O urnă pentru Europarlamentare şi două pentru Referendum. De ce sunt două urne pentru Referendum? Pentru că sunt două întrebări diferite la care trebuie să răspunzi. Las aici un model.

Merg la vot de fiecare dată, pentru că este un drept al meu, o responsabilitate a mea ca cetăţean al acestei ţări şi mai ales o plăcere că am acest drept, pentru care mulţi oameni au fost sacrificaţi ca noi să îl putem obţine.

Pe 26 mai nu o să fiu în ţară, dar m-am informat şi am găsit secţia de votare unde voi putea să votez liniştită. Oamenii lasă votul la voia întâmplării şi de aceea urmările sunt pe măsură şi apoi ne supărăm că nu ne place se întâmplă.

Eu nu cred că oamenii ăştia care au funcţii de conducere au toată vina, ci o parte este şi la noi, pentru că suntem delăsători, credem că oricum nu contăm şi preferăm să nu votăm din tot felul de motive. Cred că în ţara asta este ca în orice relaţie, este nevoie de implicare din ambele părţi.

Nu pot să oblig pe nimeni să voteze, să fie mai activ în viaţa socială, ba chiar am primit întrebări de genul: "Te bagi în politică?". Nu despre asta e vorba, nu trebuie să faci politică să fii un om căruia îi pasă, doar să te informezi şi să priveşti în jurul tău, să analizezi lucrurile şi să fii deschis. Eu am destul de dezvoltat spiritul civic, pentru că îmi pasă, pur şi simplu. Îmi vine de multe ori să renunţ, să spun că oricum nu se schimbă nimic, nu contează ce fac, oamenii duc lipsă de educaţie. Aşa este, de foarte multe ori, dar poate funcţionează ca la şcoală, cu cât repetai mai mult, mai prindeai o literă, două. Până la urmă ajungi să înveţi şi alfabetul şi de acolo apar primele cuvinte corecte.

Mi-aş dori să ieşi şi tu la vot, mi-aş dori să fim mai uniţi şi mai răbdători, fă-o pentru tine, pentru sănătatea ta, pune o ştampilă sau trei, în cazul nostru, acolo unde crezi tu că e mai bine. Nu îţi spun eu ce să votezi, nu lăsa pe nimeni să îţi spună, mergi tu şi decide, ai acest drept.

Pe 26 mai eu votez şi te încurajez şi pe tine să o faci! Eu mi-am pregătit paşaportul şi bagajul, votez pentru o călătorie spre un viitor mai frumos.


41 views0 comments