Search
  • Ana-Maria Calița

Palermo


Nu mi-am propus până acum să vizitez Palermo, voiam să ajung în Sicilia, dar nu era în topul listei mele cu locuri de vizitat. Cu propunerea aceasta a venit o prietenă, a găsit biletele în ianuarie cu 40 euro de persoană, am închiriat un apartament cu două camere pentru care am plătit aproximativ 1300 de lei şi am aşteptat să vină sfârşitul lunii mai.

În mod normal, în acea perioadă temperaturile sunt destul de ridicate şi perfecte pentru zile petrecute pe plajă, dar pentru că nu mai hrănim natura, evident că lucrurile s-au schimbat şi din 5 zile, 3 au fost cu ploaie. Dar nu am lăsat vremea să ne influenţeze călătoria şi am găsit multe locuri de vizitat.

Singura zi de plajă, am petrecut-o în Cefalu. Citisem despre acest orăşel ca trebuie văzut dacă ajungi în zonă şi că are plaje minunate. Noi am fost la o singură plajă, Lido, o plajă frumoasă, curată, înconjurată de un peisaj frumos, dar nu spectaculoasă, aşa cum mă aşteptam eu.

În schimb, am mâncat foarte bine, ne-am plimbat pe străduţele înguste luminate de soare şi am râs mult în gară, în timp ce aşteptam trenul spre Palermo, care ajunge doar într-o oră acolo.

În Palermo am stat foarte aproape de centru, la 5 minute de mers pe jos de Cattedrale di Palermo, o frumuseţe arhitecturală, pe care am şi vizitat-o.

În unele zone, în apropierea pieţelor este destul de murdar şi un miros dezgustător, mai ales seara, dar sunt multe zone curate unde te poţi plimba liniştit. Înainte să plecăm, ni s-a tot spus să avem grijă, dar nu am simţit pericol pe străduţe, ne-am plimbat foarte mult pe jos, am mers şi seara, pe străduţele înguste poate fi puţin înfricoşător, dar noi am avut noroc, probabil.

În zilele ploioase am ajuns şi la Palazzo dei Normanni, este frumos şi merită vizitat.

Am fost impresionată de Cappella Palatina, acolo unde religiile s-au întâlnit în aceeaşi încăpere şi nu este război.

Am ţinut neapărat să vizitez Teatro Massimo şi nu mi-a părut rău. Este extraordinar de frumos, este cel mai mare din Italia şi pe locul patru în Europa, renumit de asemenea pentru acustica perfectă. În sala mare erau repetiţii când am intrat şi asta a făcut acel moment să fie şi mai emoţionant. Există o sală uimitoare (Sala dell'eco), unde dacă stai în mijloc şi vorbeşti foarte tare, ceilalţi, care nu stau în cercul mic din mijlocul sălii nu te aud, chiar dacă sunt în aceeaşi încăpere. Am testat. Turul se face cu ajutorul unui ghid.

Sala dell'eco

Aşa cum am mai spus, îmi place mâncarea din Italia la nebunie, evident că am mâncat Arancini, paste, pizza, pește şi friptură de viţel, vă recomand Pizzeria Frida, atenţie să faceţi rezervare înainte pentru că este foarte aglomerat şi Trattoria del Buongustaio, ambele sunt în centru.

Ravioli al pistacchio

Arancini

Risotto alla Marinara

Pentru că în ziua în care s-a votat am fost acolo, am votat pentru prima dată alături de românii din diaspora, a fost emoţionant să le aud poveştile, timp de 4 ore jumate cât am aşteptat să intrăm. Ne-am împrietenit cu doi români care ne-au oferit o plimbare. Aşa am ajuns pe Monte Pellegrino să vedem Panorama di Palermo.

Minunat! De sus am văzut o plajă care mi-a atras atenţia şi am ţinut neapărat să ajung acolo. Vergine Maria, o plajă care mi-a umplut sufletul de bucurie privind o asemenea frumuseţe.

Am ajuns şi la plaja din Mondello, citisem că nu e foarte frumoasă, că e murdară, dar surpriză, era minunată, aproape ca Vergine Maria.

M-a surprins acest oraş, mai sunt locuri pe care nu am apucat să le văd, dar plănuiesc să mă întorc. Chiar e un loc frumos şi deloc scump.

#palermo #italia #cefalu #vacanta #plaja #pizza

100 views0 comments