Search
  • Ana-Maria Calița

Prima zi de scoala. Nostalgie.


Aseară am adormit mai devreme ca de obicei, iar de dimineaţă m-am trezit la 8:30 cu gândul că am întârziat la şcoală. Mi-am dat seama că au trecut câţiva ani de când am terminat ultimele studii, că nu mai sunt în cămin, că nu urmează să mă văd cu colegii mei şi că astăzi e rândul altor copii să se bucure de primele zile ale unei perioade frumoase ce va urma.

Nu ştiu dacă are legătură cu zecile de articole şi postări despre începerea noului an şcolar, cu agitaţia de ieri din magazine sau cu faptul că m-am gândit la primele mele începuturi de şcoală, fie că a fost generală, liceu, facultate sau master. Nu ştiu, dar ceva conexiuni s-au făcut acolo în mintea mea.

Astăzi mi-am dorit să merg din nou la şcoală, m-am gândit că aş putea să mai fac o facultate sau măcar un curs. Pentru mine a fost mereu un sentiment plăcut să ştiu că începe şcoala, niciodată nu mi se părea trist, mă bucuram când mergeam să îmi cumpăr lucruri de care ai nevoie atunci când studiezi.

Am 29 de ani şi mă simt bine, mă simt fericită aşa cum sunt, cu alegerile mele, cu toate studiile pe care am reuşit să le fac, dar nu ştiu să spun care e cea mai fericită perioadă, fiecare a venit cu frumuseţile şi provocările specifice. Foarte mulți spun că e uşor la şcoală, acum trebuie să munceşti, atunci stăteai. Mie mi se pare că sunt diferite, că munceai şi la şcoală, dar într-un alt mod.

Întotdeauna o să-mi amintesc cum nu îmi plăcea matematica, mi se părea atât de complicat şi fără sens să rezolvi probleme de matematică...dar acum mă rog ca alea să fie toate problemele mele în viaţă şi să fac meditaţie să învăţ cum să le rezolv.

Am fugit de matematică, am făcut liceul la profil uman, Filologie şi apoi Facultatea de Teatru. Mi-am uşurat viaţa şi mă bucur că am gândit aşa atunci şi am avut puterea să iau deciziile cele mai bune pentru mine. Nici acum nu îmi place matematica, eu şi cifrele nu ne-am împrietenit, dar există calculator şi oameni care ştiu să facă asta foarte bine.

Cred că eşti norocos să ştii din timp ce vrei să faci... sau măcar ce nu vrei să faci. Surprinzător, chimia era mai pe gustul meu, nu mai ţin minte mare lucru, dar măcar nu era chineză, aşa cum simţeam că este matematica.

Ştiu că sistemul nostru educaţional nu a evoluat, dar sunt convinsă că e bine să faci şcoala şi să încerci să culegi ce ai tu nevoie din toată nebunia de materii şi teme.

Am învăţat bine, mereu am fost ambiţioasa şi poate şi pentru că situaţia materială nu era tocmai bună, mă ambiţionam şi mai tare, pentru că îmi doream mai mult. Nu am vrut nici să învăţ foarte mult, îmi era teamă că mă tâmpesc. Plus că îmi era lene. Nu trebuie nici să faci o obsesie din asta, am cunoscut mulţi copii terorizaţi de cursuri peste cursuri. Lasă copilul să se şi joace, de acolo se nasc poveşti.

Mi-e dor de şcoală, să mai scriu pe caiete, să nu ştiu ce este un triunghi isoscel, să râd mult şi să am griji mici pentru un om mare.

Să aveţi un an şcolar minunat, cu cele mai mari reuşite!


68 views0 comments